NA KRATKO O NAS

Športno društvo Felix je bilo ustanovljeno 11.8.2009 v Trbovljah z namenom približati košarko čim več mladim športnicam v okolju. Primarna naloga ŠD Felix je omogočiti najboljše pogoje za treniranje košarke in hkrati privzgajanje športno-kulturnega duha. Ob ustanovitvi društva je pristopilo k ŠD Felix približno 20 deklet, ki so se že ukvarjale s košarko. V dobrem letu dni delovanja je društvu uspelo povečati število na približno 160 članic, kar si v društvu štejemo kot uspeh, ki je mogoče še izdatno povečati.

ŠD Felix tekmuje v ženskih ligah pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. V svoji prvi sezoni delovanja je društvo nastopalo v kategorijah najmlajših pionirk, mlajših pionirk in starejših pionirk. Največji uspeh so zabeležile naše najmlajše pionirke, ki so osvojile končno 3. mesto.

Češko mesto Ostrava je bilo aprila 2010 prizorišče McDonald’s-ovega velikonočnega mednarodnega turnirja v košarki, ki sta se ga udeležile tudi ekipi iz ŠD Felix v sodelovanju s KD Zagorska dolina. Dekleta so nas zastopala v kategorijah mlajših in starejših pionirk in so osvojile zlato in bronasto medaljo.

Decembra 2009 pa je potekal tudi prvi novoletni turnir, ki ga je organiziral ŠD Felix in na katerem so se med seboj pomerile ekipe krožkov.

ORGANIZACIJA DRUŠTVA

Vsi aktivisti v društvu imajo dolga leta košarkarskih izkušenj in imajo trajne licence za treniranje mladih in se hkrati tudi stalno košarkarsko izobražujejo na seminarjih, ki jih organizira Košarkarska zveza Slovenije.

Model košarkarske šole je v ŠD Felix dobro zastavljen. Športno društvo Felix tako s športom seznanja otroke od 3 do 6 let starosti, kjer je poudarek na razvijanju osnovnih motoričnih sposobnosti. Z vstopom otroka v proces šolanja, ima le-ta možnost udejstovanja v košarkarski šoli, ki jo v obliki krožka na osnovnih šolah ponuja ŠD Felix. Krožek je namenjen dekletom od prvega do petega razreda in poteka v sklopu šole. V kolikor se pri dekletih na krožkih pojavi želja po resnem in sistematičnem treniranju košarke, imajo možnost se vpisati v tekmovalno selekcijo, ki zajema dekleta z vseh šol.

CILJ DRUŠTVA

V našem športnem društvu smo mnenja, da je šport učinkovito sredstvo za privzgajanje pozitivnih osebnostnih vrednot. Zato otroke učimo kolektivnosti, poštenosti, prijateljstva, požrtvovalnosti, delavnosti, iskrenosti, reda, discipline …

Šport otroka nauči delovnih navad, odgovornosti, premagovanja težav in samodiscipline in tudi samozavesti. Skozi tekmovanja se mora naučiti premagovati tremo in dokazati svoje znanje točno takrat, ko je to potrebno. Nešteto dobrih lastnosti otrok odnese iz športa, zato je pomembno, da ga vanj vključujemo. Nešteto znanj, pravilno usmerjen osebnostni razvoj in predvsem uživanje skozi športno aktivnost so glavni aduti otrokovega ukvarjanja s športom. Tudi če otrok nikoli ne doseže vrha, smo vanj posejali seme, ki bo klilo v žito še mnoga leta kasneje. Če se bomo tega zavedali, bomo delali otrokom dobro in jim omogočali, da skozi šport dozorijo v zrele in uspešne odrasle ljudi.