Pri 10 letih se je Lucija odločila, da se preizkusi kot košarkarica pri Felix Zasavje. Danes, 10 let kasneje, je Lucija še vedno del zasavskega kluba. V tem času je kot igralka nastopila za najmlajše pionirke, mlajše pionirke, starejše pionirke, kadetinje in zadnja leta je nepogrešljiva igalka članske ekipe. V tem času se je udeležila tudi različnih mednarodnih turnirjev v Italiji, BIH, Madžarskem in na Češkem.

Najprej, da te malo spoznamo – kako bi se opisala v treh besedah?

Nasmejana, organizirana, vedno pripravljena na nove izzive, pustolovščine.

Koliko časa že treniraš košarko in kdo/kaj te je navdušil/o da si začela?

S košarko sem se spoznala pred desetimi leti, ko sem se v petem razredu osnovne šole vpisala na košarkarski krožek. Takrat je košarko treniral tudi moj starejši brat. Vedno sem šla navijat na njegove tekme in takrat sem se prvič navdušila nad košarko. Kljub temu, da sem sprva menila, da je košarka
šport za fante, sem si po prvem tednu treniranja premislila in ugotovila, da je to nekaj, kar želim početi, nekaj, kar me sprošča in šport v katerem neizmerno uživam.

Si kdaj trenirala kakšen drug šport in kakšen se ti je zdel v primerjavi z košarko?

Od svojega četrtega leta pa tja do desetega sem hodila v plesno šolo. Če bi mi takrat kdo rekel, da bom v prihodnosti košarkarica, bi se mu najbrž samo smejala. Po prvem tednu treniranja košarke, mi je postalo jasno, da je to edini šport s katerim se želim ukvarjati in tako je košarka zelo hitro zamenjala ples.

Lucija (številka 11) na mednarodnem turnirju Ostrava 2011

Zdaj si v gimnaziji, kakšna se ti zdi? Imaš zaradi šolskega dela, kaj manj časa za košarko?

Gimnazijo sem že končala. Trenutno obiskujem drugi letnik arhitekture. Ker sem med tednom v Mariboru, je praktično nemogoče, da bi redno obiskovala treninge. Potrudim se, da vedno pridem na trening vsaj ob petkih, saj je to zadnji trening pred tekmo. Kot že omenjeno, sem zelo organizirana. Vedno si razporedim čas tako, da pravočasno uredim vse za šolo in lahko nekaj časa namenim košarki.

Kaj počneš ko nisi v šoli ali na treningu?

Prosti čas najraje preživljam v družbi svojih bližnjih in v naravi.


Lucija (U14) v akciji na turnirju v Cesenaticu (Italija)

Kaj meniš o trenutni korona-situaciji?

Glede na trenutno situacijo je pomembno, da ostanemo pozitivni, potrpežljivi, se držimo pravil in pazimo nase in na ljudi okoli sebe, saj nam bo samo tako uspelo, da življenje čimprej normalno steče naprej. Upam, da se stvari kmalu izboljšajo, da se lahko vrnemo v življenje kot smo ga vajeni in pod koše, saj že zelo pogrešam svojo ekipo.

Članska tekma proti ekipi Krke iz Novega mesta

Kako pa ti med tem, ko ni treningov, ostajaš aktivna?

V prostem času velikokrat mečem na koš, z družino pa redno obiskujemo bližnje hribe.

Kakšne načrte imaš za prihodnost (šolanje, košarkarska kariera, poklic..)?

Trenutno je moj največji cilj končati študij in postati arhitektka. Z vpisom na študij arhitekture, sem svojo izobrazbo postavila na prvo mesto. Vedno se potrudim, da namenim nekaj časa košarki, saj si želim čim dlje ostati del ekipe. Košarka me je spremljala skozi osnovno šolo, srednjo šolo in upam, da me bo še dolgo v prihodnje.

Nasmejana in zgovorna je bila tudi v oddaji Skok v šport na ETV

Katera dogodivščina ti je najbolj ostala v spominu?

Skozi vsa leta treniranja se je nabralo ogromno nepozabnih spominov. V garderobi je vedno ogromno smeha in zanimivih doživetij. Ko še nisem bila pri članicah in smo bile ravno v letih ko se nam je vsem malo “mešalo” smo se enkrat po treningu polivale z vodo in v garderobi naredile manjšo poplavo. Seveda sta čistilka in trener znorela. Na koncu nam je bilo zelo žal.

Katera je tvoja najljubša tekma, ki si jo odigrala?

Najbolj se mi vtisnila v spomin tekma proti Celovcu, kamor se nas je odpravilo le 5, kar ni niti polovica ekipe. Pred tekmo nismo imele velikih pričakovanj, vendar smo tekmo odigrale brez napake, sodelovale dobro kot še nikoli in zdržale celo tekmo brez menjave. Domov smo se vrnile z zmago!

5 junakinj celovške zmage – Lucija (številka 11)

Katero od slavnih oseb bi povabila na večerjo?

Na večerjo bi najraje povabila Gorana Dragiča, saj je že od nekdaj moj vzornik. Zelo mi je všeč njegov način igranja in njegovi gibi. Tudi izven košarke mi deluje zelo prijazna in zabavna oseb, zato se mi zdi, da nama tem za pogovor zagotovo ne bi zmanjkalo!

Za konec še, kaj bi sporočila mladim košarkarjem in košarkaricam, ki so še na začetku svoje kariere?

Rada bi jim sporočila, da nikoli ne smejo obupati nad nečim kar radi počnejo. Velikokrat bo prišlo do težkih trenutkov, bolečih porazov in nesoglasij znotraj ekipe. Takrat je pomembno, da se spomnijo, zakaj so sprva želeli postati del košarke. Potrebno je biti trmast in odločen. Na koncu bo vedno vse poplačano.

KAJ PA O LUCIJI MENIJO NJENE ZDAJŠNJE IN BIVŠE SOIGRALKE:

Maja Avbelj, soigralka: “Lucija je zelo prijazna in dobra igralka. Spremljam jo že od začetka, ko je igrala pri članicah sedaj pa je moja soigralka. Med tekmami nas vedno spodbuja in se tudi sama trudi po najboljših močeh. Je ena zvestejših in boljših igralk kluba.”

Maša Holešek, soigralka: “Lucija je na prvem mestu zelo dobra prijateljica. Je zelo prijazna oseba. Vedno je dobre volje. Svojo pozitivno energijo vedno napolni ekipo z dobro voljo. Lucija je zelo dobra soigralka. Na tekmah je borbena in srčna. Vedno (če je to v njeni moči) pride na tekmo in se zelo dobro odreže.”

Maša Sedej, bivša soigralka: “Odkar jo poznam je bila zelo predana svojim ciljem in zelo trmasta, da je prišla tako daleč ter da še vedno vztraja.”

Tjaša Muhovic, soigralka: “Nasmejana, vedno prijazna, zelo rada obiskuje treninge, pridna.”

Semra Huremkić, bivša soigralka: “Lucija je zelo dobra igralka, kot tudi oseba. Z njo se lahko o vsem pogovarjamo in nam da najboljši nasvet.”

Hana Husić, soigralka: “Z Lucijo trenirava skupaj zadnjih par let in se kar dobro razumeva. Na treningih je zelo vesela in prijazna. Mislim, da v prihodnje lahko doseže še veliko košarkarskih uspehov.”

Manja Slapšak, bivša soigralka: “Lucija Guzaj je zelo dobra, spretna igralka. V Igri pokaže borbenost in sodelovanje z ekipo, kar je zelo pomembno. Je dobra košarkarica, zato upam, da bo svoje znanje nadaljevala in blestela še naprej.”

Vse pravice pridržane 2014, Športno društvo Felix